top of page

Coaching

Inhoudelijk over coaching

Coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat wordt ingezet om wenselijke en duurzame veranderingen te bevorderen. Het is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach zijn cliënt (ook wel coachee genoemd) gelijkwaardig behandelt en ondersteunt bij het behalen van zijn of haar zelfgekozen doelen. De coach en de coachee nemen beiden hun verantwoordelijkheid voor het proces. De coachee krijgt tijdens het proces nieuwe inzichten door te reflecteren op eigen kennis en (eventueel) op de kennis van de coach. Op deze manier wordt de coachee bekwamer in het bereiken van eigen doelen. Dit kan mogelijk worden gemaakt door middel van gestructureerde, gerichte interactie en het gebruik van passende tools en technieken.

Het verschil tussen coaching en therapie

Het verschil tussen coaching en therapie zit hem in de visie, de werkwijze en de doelen die worden behaald. Een coach begeleidt mensen op positieve wijze naar verandering. Vaak is er sprake van een ontwikkelingsvraag vanuit de coachee, waar vervolgens doelen aan worden gekoppeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zakelijke capaciteiten en vaardigheden. Om die doelen te bereiken wordt onder andere gereflecteerd op het huidige kunnen van de coachee en er worden handvatten aangereikt om vooruit te gaan. Coaching is daarom ook praktischer en meer toekomstgericht dan therapie. Bij therapie ligt de focus immers op het verhelpen van mentale blokkades of psychische klachten, waarbij er door middel van gesprekken onderliggende oorzaken naar boven worden gehaald en er wordt gestreefd naar een hersteld welbevinden. In zo’n traject is er vaak meer tijd nodig voor het behalen van grote, praktische doelen.

Wanneer zoekt u een coach op?

Onze coaches behandelen uiteenlopende vraagstukken. Van stress en burn-out klachten tot levensvragen. Neem een kijkje bij soorten coaching om te ontdekken welke onderwerpen regelmatig aanbod komen. Daarnaast hoeft u niet een probleem te hebben om profijt te hebben van coaching. Wanneer u zich bijvoorbeeld persoonlijk wilt ontwikkelen is coaching uitermate geschikt. Coaching kan handige handvatten bieden die ingezet kunnen worden in privé of persoonlijke sferen. Zo kunt u bijvoorbeeld meer leren over uw kwaliteiten en talenten, leren omgaan met het geven en ontvangen van feedback of meer inzicht krijgen in uw eigen functioneren en uw eigen leven optimaliseren.

Wanneer zet u coaching in? Wanneer u:

 • Uw talenten, capaciteiten en vaardigheden wilt ontwikkelen.

 • U scherper wilt krijgen wat u wilt met uw carrière of andere grote levensvragen.

 • Meer veerkracht, vertrouwen, waardering en voldoening wil ervaren.

 • Productiever en efficiënter wilt werken aan uw doelen.

 • Inzicht wil krijgen in uw eigen functioneren, uw krachten en belemmeringen.

 • Wil focussen of gefocust wil blijven op dat wat voor u belangrijk is.

 • Meer positieve emoties, geluk en balans wilt ervaren in uw leven.

 • U sneller resultaat wilt.

 

Coaching helpt u om werk en privégerelateerde doelen te verwezenlijken en op deze wijze persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Het stelt u in staat om diepgaande persoonlijke inzichten te verwerven die u uw leven lang kunt inzetten.

Coaching is een op zichzelf staande methode om persoonlijke ontwikkeling te bevorderen, maar kan ook ingezet worden als uitbreiding of ondersteuning van andere organisatie- en/of training initiatieven.

Top 10 redenen waarom mensen een coach nemen

 1. Op zoek naar een nieuwe uitdaging in leven.

 2. Burn-out.

 3. Zelfvertrouwen, timemanagement, voor mezelf opkomen

 4. Competenties in kaart brengen, beter focussen.

 5. Relatiecoaching

 6. Missen van inspiratie en motivatie.

 7. Niet lekker in hun vel zitten.

 8. Geen voldoening meer vinden in baan vinden en niet weten wat ze wel willen.

 9. Psychische & lichamelijke klachten combi door stress. 

 10. Mensen die life coaching willen om meer uit hun leven of werk te halen. Is dit alles? Gemotiveerd om te ontwikkelen.

bottom of page