top of page

Groepscounseling

Groepscounseling

 

Wij zijn in essentie sociale wezens. We hebben behoefte aan waardevolle contacten met mensen in onze omgeving. Toch kan het zijn dat je hierin vastloopt, je je best doet en het op de een of andere manier niet lukt.

 

Voel je ook de behoefte om met jezelf aan de slag te gaan? In een groep met anderen die ook zichzelf verder willen ontwikkelen. Meld je dan aan!

Het voordeel is dat je meteen merkt wat het effect is van je handelen op de ander en andersom. Je kan dus experimenteren met ander gedrag en hier direct feedback op ontvangen.

 

Een ander voordeel van groepstherapie is de herkenning, iedereen heeft eigen problemen en verlangens, die heel herkenbaar zijn. Waar de één bang voor is, heeft de ander ook moeite mee. In een groep kun je dingen van elkaar leren, een voorbeeld aan elkaar hebben en iets betekenen voor anderen. Een therapiegroep kan veel bieden door het samenspel van vele relaties. Het wordt meteen zichtbaar, hoe je met anderen omgaat.

Je zal merken dat dit een intensief persoonlijk traject is, confronterend en leerzaam, doordat jij je bewuster wordt hoe je op anderen reageert en hoe mensen op jou reageren.

 

In het leren van en met elkaar ontstaat er een eigen groepsdynamiek, typerend voor de specifiek groep / het geheel, maar ook voor jou als individu hier binnen. De dynamiek zoals je in je leven ervaart, zullen we ook in de groep merken en dit vormt dan ook de basis van het werken en leren van en met elkaar.

 

Een mens staat op drie verschillende wijze in verbinding met:

  • Zichzelf, in de diepte, in de essentie echt voelen, weten, ervaren wat er van binnen is, wie je bent;

  • De ander, in de breedte, het contact met de ander, de kwetsbaarheid van de ander zien, ervaren en die zelf ook geven en inzetten;

  • Het hogere, de hoogte, het gevoel ergens bij te horen, een diepere betekenis in het leven te ervaren.

 

Deze drie elementen vormen het uitgangspunt voor de het werken met elkaar in groepsverband. We zullen ze dan ook alle drie aanspreken, alle drie ont-wikkelen en toe passen op elkaar, met elkaar.

bottom of page