top of page

Veel gestelde vragen

​

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Een verwijsbrief is niet nodig.

​

Kan ik zonder afspraak terecht?

Omdat privacy van cliënten belangrijk is, is het nodig om vooraf een afspraak te maken. Dat kan per telefoon, sms, mail of Whats app.

​

Hoe lang duurt een traject?

Dat is afhankelijk van de individuele situatie. Het gaat nooit om de lengte van de traject, maar om wat het je levert. Het gaat erom wat nodig is en dat kun je vooraf nooit precies bepalen. Natuurlijk ben je altijd welkom om een traject te beëindigen.

​

Waar vinden de gesprekken plaats?

De gesprekken vinden op de praktijk plaats.

​

Wat zijn de kosten?

Je betaald per consult 80 euro excl. BTW, daarnaast werken wij inkomensafhankelijk, neem voor de voorwaarden hiervoor contact op met ons.

​

Worden de kosten vergoed?

Zie voor meer info onze website onder Vergoedingen.

​

Wat is het verschil tussen counseling en coaching?

Bij coachen onderzoeken we de emotionele kant van de problemen minder diepgaand maar natuurlijk wel voldoende. Je coacht cliënten met een mentaal, praktisch of organisatorisch probleem (de taak), waarbij een emotionele component een rol – maar niet de hoofdrol – kan spelen. Door het soort probleem of uitdaging waarbij je als coach helpt, is het niet nodig  iemand door een (zware) emotionele tijd heen te helpen. Binnen de eerste sessie is al duidelijk wat het probleem of de uitdaging is en kun je samen met je cliënt beginnen aan het stellen van doelen. Vervolgens kun je samen een actieplan opstellen en ga je je cliënt coachen zodat die zijn of haar zelfgestelde doelen behaalt.

​

Bij counselling en therapie gaan we veel dieper in op de emoties van de cliënt. We helpen mensen om om te gaan met (zware) emotionele problemen. Samen met de cliënt onderzoeken we waar de emotionele pijn vandaan komt. Daarna gaan we kijken welk toekomstig scenario de cliënt wenst en tot slot gaan we na hoe hij of zij daar kan komen. Deze leergang combineren we met coaching zodat we na een goede probleemanalyse oplossingsgericht kunnen werken en de cliënt gaan coachen bij het uitvoeren van zijn of haar actieplan.

 

Wat is het verschil tussen een geestelijk verzorger en een psycholoog?

Geestelijke verzorging is iedere activiteit die mensen helpt bij zingeving en levensvragen. Aandacht voor de spirituele kant van iemand is net zo belangrijk als oog voor de sociale, psychische of lichamelijke klachten. Een geestelijk verzorger biedt een luisterend oor en professionele ondersteuning en begeleiding, ongeacht geloof of levensbeschouwing.

​

Het is niet altijd even duidelijk wat het verschil is tussen een psycholoog en een geestelijk verzorger. Toch is er wel degelijk een verschil. Een psycholoog is vaak gericht op gedrag en op stemmingen en behandelt psychische problemen. Een geestelijk verzorger is meer een gesprekspartner dan een behandelaar en helpt bij zingeving en levensvragen, zoals “Waarom overkomt mij dit?”. Rouw hoort bijvoorbeeld bij de mens, je hebt dan geen psychische problemen.

 

Moet je gelovig zijn om met een geestelijk verzorger te praten?

Nee, dat hoeft zeker niet. Ieder mens heeft met zingeving en levensvragen te maken. Mensen zoeken hun steun en antwoorden in verschillende bronnen. De één in een geloof, de ander in vriendschappen, muziek of natuur. Het is ook niet zo dat een geestelijk verzorger altijd verbonden is aan een religieuze stroming. De geestelijk verzorger is opgeleid om met iedereen in gesprek te gaan en aan te sluiten bij waar die persoon zelf behoefte aan heeft. 

bottom of page